Facilitation
För att få en workshop effektiv behövs någon som faciliterar. Den personen driver processen framåt och hjälper till att dra kunskap ur dom som deltar.
Time 2-8 h / workshop Antal 2-6 personer
Vi har nog alla suttit i workshops som varit förbluffande likt det vi kallar möten. Så vad skiljer egentligen ett möte från en workshop? Jo - facilitören. Det är viktigt att den som faciliterar har en väl förberedd agenda som uppfyller det man vill uppnå av workshopen. Genom att time-boxa, driva framåt och se till att gruppen håller fokus och pratar om rätt saker, eliminerar man onödiga diskussioner och får folk att känna sig trygga i att följa processen. Deltagare står för expertis och erfarenhet, facilitören att de kan bidra med den på bästa sätt.
Facilitörens uppgifter (sånt jag gör)
· Designa workshopen - Syfte, mål, agenda och metoder.
· Vara neutral och inte delta med egna idéer, fokus ligger på gruppen.
· Ha “eyes on the price” och se till att man tar sig i mål.
· Zooma ut och se helheten - avbryta diskussioner som driver bort från ämnet.
· Vara flexibel (jobba agilt) och förändra agendan när det krävs.
· Stötta gruppen i beslutsfattning och problemlösning.
Facilitörens verktyg
· Klockan. Att time-boxa (tydliga tidsramar) gör att vi får något att förhålla oss till, och korta intervaller håller uppe tempot. Att eliminera långdragna diskussioner gör också att energinivån och fokus håller i sig.
· Energizers. Man måste hålla koll på gruppens energinivå, och därmed ha några energiövningar i bakfickan när man känner att det dippar.
· Raster. De ska stå med i agendan så man undviker onödigt spring under övningar eller att någon blir ofokuserad (kissnödig eller kaffesugen).
· Olika idémetoder. Det finns olika metoder för att öppna upp hjärnan. Det gäller att välja rätt metoder för rätt tillfälle.
· Checka in - Checka ut. Att öppna och stänga workshopen skapar en bättre närvaro av de som deltar.